Apotti uudelleen päätettävänä

Apotti-asiaan on koko ajan koplattu sotekuntayhtymä Keusotessa (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Pornainen ja Tuusula) kummallinen lisä. Tuusula oli kuntana itse päättänyt aiemmin asiakkaiden ja potilaiden tietojärjestelmä Apottiin liittymisestä. Kun kuntayhtymän valtuusto torjui Apotin, oli sitten valmisteltu jonkinlaisena kompromissina, että kuntayhtymä ostaakin Tuusulalta Apotin osakkeet ja ottaa vastuut takauksista, saamatta niistä mitään hyötyä ja vastiketta.

Sotemenojen hillintä on tarpeen edelleen, josta kertoo Marinin hallituksen kaavailut kun kuntayhtymälle luvataan kädenojennuksena 53 miljoonan pienennys eli noin 1.000 työntekijän vuosikulujen verran tulevaisuudessa. Tästä kunnat ja kuntayhtymä jyrähtivät juuri selvällä kannanotollaan aiheellisesti. Mutta ollaan johdonmukaisia. Alijäämää ei ole aihetta lisätä myöskään kuntayhtymän omilla turhilla osakekaupoilla ja takausvastuiden lisäämisellä.

Kuntayhtymän valtuusto siis torjui 16.4.2020 Oy Apotti Ab:n tarjouksen. Tietojärjestelmä olisi ollut aivan liian kallis yli 6 miljoonan euron pääomituksella ja lähes 30 miljoonan euron takausvastuilla sekä korkeilla käyttökustannuksilla. Apotin käytettävyys ei saanut hoitokentältä ruusuja, kovasta markkinoinnista huolimatta. Valtuuston tahto oli selvä ja sitä on kunnioitettava. Kun Apottia ei oltu hyväksytty ratkaisuksi, ei ole myöskään mitään järkeä ottaa siitä vastuuta tai pitää auki sen käyttöä. Tällainen ”käyttömahdollisuus” maksaa kuntayhtymälle Tuusulan osakkeiden uutena omistajana yli 1 miljoonaa kauppahintana ja lisää lähes 8 miljoonan takausvastuuta. Osakeomistajat sitoutuvat myös menojen kasvuun jatkossa, koska järjestelmän kehittämiseen on sitouduttu monimutkaisessa sopimusketjussa. Kaikki tietävät, että nämä ovat jo yksittäin järkyttävän suuria summia nykyisessä alijäämätaloudessakin.

Kuntayhtymä ei saa hankkia täysin hyödyttömiä osakkeita ja vastuita. Silloin ne ovat vain tuottamatonta tasepaperia. Kuntayhtymä ei voi ylipäätään toimia ”osakesijoittajana” vaan sen asiana on huolehtia kuntalaisten sote-palveluista.

Keusoten osalta yhtenäistä tietojärjestelmää kuitenkin tarvitaan, koska kunnilla on ollut monia eri järjestelmiä käytössä. Sen hankkiminen ja kilpailuttaminen on pitkässä juoksussa perusteltua.

Uuden järjestelmän kilpailutus ja osakekauppa järjestelyineen tuotiin hallituksen käsittelyyn kummallisena pakkoliittona. Tein Apottia alunperin hallituksessa käsiteltäessä jo jääviysväitteet tuusulalaisten päättäjien esteellisyydestä asian käsittelyyn ja nämä väitteet noin kokonaisuutena tyrmättiin. Samaa oman asian intressissä toimimista testattiin 16.4. valtuustossa ilman menestystä. Onneksi koko Apotti saatiin joka tapauksessa torjuttua. Kun samat Tuusulan Apotti-osakkeet tuli jälleen hallitukseen käsittelyyn sama kuvio toistui. Tuusulalaiset päättäjät eivät itse jääväneet itseään, vaikka aikaisemmin keväällä tämä kysymys oli selvitetty. Menettelyyn on näin liittynyt sinnikästä Tuusulan oman asian ajamista. Vasta kun asia huomattiin ja itse huomautin kuntayhtymän lakimiehelle päätökseen liittyvästä ilmeisestä jääviydestä asia, palautui taas uudelleen käsiteltäväksi hallitukseen 20.10.. Tällöin tuuusulalaiset kunnanhallituksen jäsenet mukaan lukien pormestari eivät osallistuneetkaan enää asian käsittelyyn, niin kuin olisi pitänyt jo aiemmin. Valitettavasti pääasia eli hyödytön osakekauppa meni kuitenkin läpi, vaikka vastustavaan esitykseeni sain kannatuksen Maiju Tapiolinnalta (ps) Nurmijärveltä ja Paula Vilhuselta Hyvinkäältä (kd). Hyvinkään muut hallituksen jäsenet menivät koplatun kompromissin taakse.

Huonon päätöksen taakka ei voi jäädä muiden jäsenkuntien vastattavaksi. Toivottavasti kuntayhtymän valtuusto näyttää jälleen kyntensä ja pystyy torjumaan tämän toiminnallisesti hyödyttömän, taloudellisesti vahingollisen ja kuntayhtymän tehtävän vastaisen kaupan ja vastuun lisäämisen. Toiminnan uskottavuuden kannalta myös päätöksenteon on oltava kokonaan riippumatonta omasta edustaan.

Arto Järvinen, Hyvinkää, Keusoten hallituksen jäsen ja Hyvinkään kaupunginvaltuutettu

Julkaistu Aamupostissa 26.10

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa