Keskustelua pakolaisista

Hyvinkään kaupunki ja kaupunginhallitus sai tiedon maanantaina 2.11. että Hyvinkäälle tulee yksityisen tahon omistamaan entiseen sikatalouden tutkimuskeskukseen Maahanmuuttoviraston ja Luona Oyn tekemän vuokrasopimuksen perusteella 150-300 pakolaista lähipäivinä. Ilmoituksen mukaan joukossa on nuoria miehiä ja perheitä.

Hyvinkäällä on ollut koko syksyn myös spekulointia, että Hyvinkään Sveitsissä Rantasipi hotelli olisi neuvotellut hotellin vuokraamisesta. Sinne mahtuu arviolta noin 800 pakolaista. Vahvistusta suuntaan taikka toiseen ei ole kyselyistä huolimatta saatu.

On täysin käsittämätön tilanne, että yksityinen taho voi yhdessä Maahanmuuttoviraston kanssa sijoittaa yhteen kuntaan määrättömän määrän pakolaisia muutaman päivän varoitusajalla kuntaa kuulematta. Kunnan tulee silti tarjota varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, koulutoimen ja terveydenhuollon palveluita. Kunta saa palveluista korvauksen valtiolta, mutta julkisuudessa on tuotu esille, että kaikki kulut eivät tule kuitenkaan täysin korvatuksi. Erityisesti palvelurakenteet ja toimitilat ovat asioita, joita kukaan ei korvaa, kun kunta joutuu pikavauhtia järjestämään paikkoja mm. varhaiskasvatukseen ja kouluihin. On myös tosiasia, että erityisterveydenhoidon palvelut voivat ruuhkautua.

Kun kansalaiset ovat asiasta perustellusti huolissaan, on asiassa esitetty ratkaisuksi maahanmuuttajakummin ottamista ja huoletonta asennetta. Sisäministeri Orpo on kuitenkin  myöntänyt, että jo nyt joukossa on Isis-taistelijoita. Myös Supo myöntää terrorismin turvallisuusuhan. Samaan aikaan suomalaiset ääriryhmät ovat aktivoituneet. Tämä ei ole toivottava suuntaus ja aiheuttaa ihmisissä paljon pelkoa ja ahdistusta, joka tulee ottaa vakavasti. Asioiden vähättely ei ole ratkaisu.

Mielestäni kunnan tulisi voida vaikuttaa alueelleen otettavien pakolaisten määrään ja kunnan suostumus pakolaiskeskukselle tulisi aina olla. Pakolaisten määrä tulee mitoittaa kunnan todelliseen palveluiden tarjoamisen kantokykyyn. On kestämätön tilanne, että kunta ja sen veronmaksajat ovat vain vastaanottava osapuoli, kun samaan aikaan kunnat taistelevat oman taloudellisen tilanteensa ja palvelujen turvaamisen kanssa.

Leena Meri

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa