KIINTIÖPAKOLAISILLA TIENAAMISESTA

 

Hyvinkään kaupunginhallituksen kokouksessa 5.5.2014 käsiteltiin Taisto Orren laatimaa valtuustoaloitetta ”pakolaisbudjetin” laatimiseksi josta kävisi ilmi kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta kunnalle aiheutuvat nettomenot ja kunnan saamat avustukset. Kunnan talousosaston lausunnossa esitellään tiliä, jonne avustukset tulevat ja josta kaupungin eri toiminnoille jaetaan laskennallisia korvauksia pakolaisten aiheuttamista kuluista. Tilin jäädessä n. 80 000 € ylijäämäiseksi on Aamupostin toimittaja Matti Marjamäki 6.5. riemastuneena uutisoinut, että ”Hyvinkää saa pakolaisista enemmän kuin maksaa”.

Ilmeisesti ratkaisu kuntien talousvaikeuksiin on löytynyt. Sijoittamalla tarpeeksi pakolaisia kuntiin saadaan mikä tahansa alijäämäinen budjetti kurottua umpeen aivan kuin hölmöläiset peittoa jatkamalla. Kaikki kuntien avustukset ovat kuitenkin veroilla kerättyä rahaa ja pois jostain muusta. Talousosaston lausunnosta käy ilmi, että pakolaisten käyttämiä palveluita ei voida seurata. Todellisuudessa yhden alaikäisen pakolaisen peruskoulutus ja terveydenhuolto aiheuttavat suuremmat kustannukset kuin hänestä saatavat korvaukset ovat.

Kuntaliitto on 7.10.2013 kannanotossaan esittänyt kiintiöpakolaisten laskennallisia korvauksia korotettavaksi hintakehityksen takia. Tilastokeskuksen julkisten menojen hintaindeksin mukaan kuntien sosiaalitoimen kustannukset ovat vuosina 1993 – 2011 nousseet 66,9 %. Jotta kunnille pakolaisten vastaanotosta maksettavien korvausten taso vastaisi vuoden 1993 jälkeen tapahtunutta kustannusten nousua sosiaalitoimessa, tulisi laskennallisten korvausten olla alle 7-vuotiaiden osalta 10 386 euroa vuodessa ja yli 7-vuotiaiden osalta 3171 euroa vuodessa. Korvaukset ovat auttamattomasti jäljessä yleisestä hintakehityksestä eivätkä riitä kattamaan aiheutuneita kustannuksia.

Perussuomalaisilla ei ole mitään hädänalaisten auttamista vastaan. Perussuomalainen politiikka kritisoi auttamisen tapoja joista kiintiöpakolaisten vastaanottaminen on tehottominta. Valtuustoaloitteella on jalo tarkoitus kohti rahoituksen läpinäkyvyyttä, mutta sitä ei saavuteta tuijottamalla yhtä kustannuspaikkaa tai harhaanjohtavalla uutisoinnilla.

 

Timo Karhunen (ps.)

varavaltuutettu

opetuslautakunnan jäsen

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa