Nuoret ja päihteet


Sosiaalisessa mediassa isät ja äidit kirjoittelevat huolissaan ilmiöstä mihin he lastensa kanssa törmäävät päivittäin. Ruiskuja, neuloja ja muita huumeiden käyttövälineitä, jopa lasten leikkialueilla.

Hyvinkään A-klinikan tilastojen mukaan v. 2012 neula- ja ruiskupalautuksia oli 12 917kpl, v. 2013 määrä oli jo 28 404 kpl, 2015 tilasto kertoo asiasta paljon 42 995 kpl

Tilastojen 2013 mukaan nuorimmat olivat syntyneet 1994, mutta varsinainen pommi kytee -2000 luvun alussa syntyneiden keskuudessa. Suuri huoli tässä sukupolvessa on nuorten tyttöjen huumeiden käyttäjien joukko, joka kasvaa koko ajan.

Nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt, mutta tyytyväisyyteen ei ole mitään syytä, sillä se ei kerro totuutta. Nykyään päihdeklinikoiden asiakkaista yli puolet tulevat sinne huumeiden takia.

Kaikissa tutkimuksissa nuorten alkoholin käyttö on siis laskussa, mutta huumeiden käyttö yleistyy. Varsinkin kannabis on Hyvinkään nuorten keskuudessa noussut. Kannabista ja muita huumeita saa jopa helpommalla kuin alkoholia. Kannabis on petollinen päihde, koska vaikutukset aluksi ovat varsin positiivisia ja näin ollen ainetta ei pidetä vaarallisena. Aluksi rento fiilis ja ei tule ”kankkusta”, kuten alkoholista. Kannabiksen haitat ilmenevät pitempiaikaisessa käytössä.

Klinikoille ja hoitopaikkoihin hakeutuu aina vaan nuorempia 15-17 vuotiaat ovat ihan nykypäivää. Pika- gallupin mukaan Hyvinkäällä on runsaasti kannabista ja ”subua”, joka kertoo sen tosiasian, että emme asu enää lintukodossa.

Olen tehnyt valtuustoaloitteen vuoden 2014 alussa, missä esitin, että hyvinkään kaupunki nimeää Hyvinkään ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilön, jonka pääasiallinen toimenkuva on kenttätyö nuorten ja lasten keskuudessa. Aloite pyörii lausuntokierroksilla, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että joka päivä joku meidän nuorista astuu miinaan nimeltä huumeet.

T. Timo Riskilä

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa