Raha ratkaisee vai hyvä tarkoitus. (mielipide Aamuposti 2.9.2017)

Raha ratkaisee vai hyvä tarkoitus

Aamuposti Mielipide 2.9.2017

Työministeriön entistä kansliapäällikköä Erkki Virtasta usein lainataan lausahduksestaan, että raha on paras konsultti. Tämä on budjettimiehen näkövinkkelistä totta, mutta jos rahan käyttöä tarkastellaan vain kulueränä jää moni hyödyllinen hanke toteuttamatta.

Pari esimerkkiä.

Nyt on alkanut lehti ja some täyttymään mielipiteistä Hyvinkään uimahallin laajennuksesta ja kylpylätoiminnasta. Sitä ennen saman alueen muu kehittäminen on jakanut mielipiteitä. Se ei ole mikään ihme, onhan nämä mittaluokassaan keskikokoisen ja kohtuullisesti toimeentulevan kaupunkimme isoimpia kohteita. Lista on keskustelussa pitempi. Myös Hangonsilta ja siihen kuuluva monitoimitaloidea on saanut samanlaisen kylvyn kuntalaisilta.

Kuntalaiset eivät ole aktiivisuudessaan väärässä, näiden hankkeiden tausta, tavoite ja mitoitus on avattava.

Samaan aikaan jo harjakorkeuteen nouseva Sairaalanmäki ei taidehankintoja lukuunottamatta ole saanut tällaista keskustelua aikaiseksi. Sairaala nähdään tärkeänä peruspalveluna, vaikka sen vaatima rahoitus on kaupungiltakin moninkertainen näihin muihin hankkeisiin verrattuna. Mutta se on elintärkeä ja hyväksyttävä. Soten tullessa tarvitaan paikallista palvelua ja on hienoa, että uusi sairaala kohottaa meidät koko maakunnan toimijaksi. Kaikki peukut ylös tästä.

Uimala-kylpyläyhdistelmä on vaikeampi. Kysymyksessä on laaja 12 miljoonan euron rahoitustarve. Valtuuston kokoukseen tulee esille hankesuunnitelma 4 miljoonan lisärahoituksesta. Samoin käsittelyssä on nykyisen musiikkiopiston kiinteistön myynti ja hahmotellun monitoimititalon sitoumukset joiden pitkäaikaiset vaikutukset ovat kokonaisuutena samaa luokkaa. Tässä kohtaa alkaa propelli pyörimään. Ovatko nämä hankkeet vastaamassa kaupunkilaisen välttämättömiä perustarpeita ja saadaanko näistä nostetta kaupungin taloudelle ja kehitykselle? Tässä on vilkkaassa keskustelussa kysymys. Eikä vastaus ole tullut vielä valmiiksi.

Uimala on tarjonnut koko kansan liikuntamahdollisuuksia, eikä sitä kukaan kiistä. Kylpylän rakennustuki kaupungin kassasta on kinkkisempi. Mitä kaupunki tästä saa kun kumppanina on yksityinen sijoitusyhtiö. Sama koskee monitoimitalon valmistelua. Onko julkinen palvelu tässä siis ensimmäisenä huolena ja tuleeko tästä kunnalle hyötyä. Virtasen konsultin huoli herää myös, kestääkö kohti maakuntia etenevä julkinen kaupungin talous näitä raskaita investointeja ja pitkäaikaisia sitoumuksia?

Jos talouden kantti kestää, niin vastattavaksi jää valtuustolle täyttyvätkö kaupungin asukkaiden ja veronmaksajien odotukset. Ne on perusteltava ja saatava myös äänestäjien hyväksyntä. Menemättä muihin yksityiskohtiin, valtuusto ratkaiskoon esityksen viisaasti kaupunkilaisen ja kaupungin parhaaksi. Tässäkin asiassa.

Arto Järvinen, kaupunginvaltuutettu (ps)

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa