Maistraatin palvelut Hyvinkäällä

Hyvinkäällä on viime päivinä puhuttanut valtionhallinnon uudistus, jossa maistraatin toimipiste Hyvinkäällä ollaan lakkauttamassa.

Olen itse toiminut Hyvinkäällä holhoustoimen edunvalvontapalveluiden henkikirjoittajana vuosia. Henkilökunta on huolissaan toki työmatkoistaan ja viime kädessä jopa työpaikoistaan, jos valtion kaikki hankkeet siirtää osa maistraatin töistä toisiin virastoihin toteutuu kokonaisuudessaan. Itse koen että voin matkustaa Vantaallekin töihin, mutta asiakaspalvelusta olen huolissani.

Itse katsoisin että palvelut Hyvinkäällä ovat asukastiheys huomoiden tarpeen. Toimialueemme väestöpohja on noin 225.000 asukasta. Työryhmä joka lakkautusta ehdottaa, ei ollut kuitenkaan asiasta yksimielinen.  Muun muassa Juko:n pääluottamusmies katsoo, että Hyvinkää tulisi säilyttää. Palvelupisteet Hämeenlinnassa tai Vantaalla eivät ole riittäviä asiakkaiden näkökulmasta. Vaikka matkaa toki ns. linnuntietä on kartalla keskimäärin n. 50 km, on tosiasia että suoria julkisia kulkuyhteyksiä ei aina ole. Ihmiset eivät valitettavasti vielä osaa lentää ?!
On vielä huomioitava että kaikilla ei ole mahdollisuus liikkua pitkiä matkoja joko oman fyysisen kunnon heikkouden tai joskus jopa rahan puutteen vuoksi.

Olen miettininyt että ne säästöt jotka saavutetaan esim. toimitilavuokrissa olisi katettavissa esimerkiksi vihkimisen esteiden tutkinnan ja vihkimisen maksullisuudella. Maksu olisi muutamia kymmeniä euroja. Tätä vaihtoehtoa on osana maistraattien ratkaisua ehdotettu maistraattien päälliköiden toimesta, mutta valtionvarainmisteriö ja oikeusministeriö eivät halua ottaa sitä tulolähteeksi. Usein kuulee että kirkollinen vihkiminenkin on maksutonta. Onko se? Eikö kirkko perikään erillistä kirkollisveroa ? Se ei siis ole maksutonta. Monissa euroopan maissa vihkiminen on aina maksullista.

Yhteispalvelupiste ei anna asiantuntijapalveluita, joita tarvitaan mm. holhoustoimen edunvalvonta-asioissa, julkisen notaarin asioissa ja muissa maistraatin tehtävissä, jotka vaativat syvää tietämystä asioista. Yhteispalvelupisteessä nimenomaan otetaan lomakkeita vastaan ja ehkä autetaan asiakasta tilamaan aika asiantuntijapalveluihin myöhemmin.

Nyt on aika vaikuttaa asiaan sillä päätöksiä ei ole vielä tehty.

Leena Meri

 

Kirjoitettu 15.3.2014

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa